loading

geRAAKt!

Achtergrond

Eén van de grootste issues waarmee de huidige jeugd kampt, is het gebrek aan beweging. Kinderen van nu spelen veel minder buiten dan hun leeftijdsgenootjes uit voorgaande generaties, vooral ook omdat ze binnenshuis steeds meer tijd achter het beeldscherm doorbrengen. De consequenties zijn groot: als een kind van jongs af aan weinig tot geen lichamelijke beweging heeft zal deze situatie in de toekomst waarschijnlijk niet anders zijn. De kans op overgewicht (tijdens de kindertijd én later) is uitermate groot, met tal van gezondheidsproblemen tot gevolg. Daarnaast bevordert meer lichaamsbeweging een goede slaap, waardoor kinderen overdag fitter zijn en meer concentratie en focus hebben.

 

Uniek concept: voetbal en dans
Om een vuist te maken voor een samenleving waarin méér bewogen wordt, lanceren ADO Den Haag in de Maatschappij en Holland Dance Festival dit voorjaar (2018) geRAAKt!, een omvangrijk en duurzaam programma rond voetbal en dans om basisschoolkinderen in en rond Den Haag op een aantrekkelijke manier in beweging te krijgen. De twee organiserende partijen delen hun zorgen over de toenemende bewegingsarmoede in de maatschappij en willen kinderen (en hun docenten en ouders) de waarde van beweging bijbrengen voor hun gezondheid, welzijn en sociale contacten. Daarnaast onderschrijven zij beide de gedachte dat een breed en divers bewegingsaanbod voor de jeugd de beste basis voor talentontwikkeling is.

 

Zonder brede basis geen sterke top
De unieke combinatie tussen twee toporganisaties met elk een grote achterban – de een uit de voetbalwereld, de ander uit de danswereld – kan voor een brede laag kinderen tot de verbeelding speken. Dat de organisaties zich met geRAAKt! in eerste instantie op de doelgroep van basisschoolleerlingen richten, komt omdat ADO Den Haag in de Maatschappij en Holland Dance Festival geloven dat de hele keten van belang is voor een sterk bewegingsklimaat in de samenleving. Zonder brede basis geen sterke top; zonder sterke top geen belangstelling aan de basis.

 

Gezondheid, sport én cultuur
Onder begeleiding van dansprofessionals van Holland Dance Festival en voetbalprofs van ADO gaan kinderen het creatieve avontuur aan om zelf te ervaren hoe dicht deze beide disciplines bij elkaar liggen. geRAAKt! brengt kinderen in beweging, laat hen kennismaken met sport en cultuur en leert ze om hun eigen talenten ontdekken. Daarnaast wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan onderwerpen als gezonde voeding, een gezonde leefstijl, hygiëne en aan fysiek-motorische, mentale en sociale aspecten, alsook aan maatschappelijke thema’s als pesten, respect voor een ander hebben, jezelf doelen én grenzen stellen, et cetera.

 

School, stadion en theater
Na een periode van pilots en inhoudelijke ontwikkeling gaat de eerste officiële geRAAKt!-week eind april 2018 van start. Ruim 10.000 kinderen zullen in de komende vier jaar met het project kennismaken tijdens de jaarlijkse geRAAKt!-schoolweken, die een afwisselend en gecombineerd voetbal-en-dans-programma bieden voor de groepen vier tot en met acht (8 t/m 12 jaar), met steeds een andere insteek en invulling per leeftijdsgroep. De activiteiten hebben betrekking op zowel praktijk als theorie en vinden afwisselend plaats op school, in het voetbalstadion en in het theater. Het programma is opgebouwd als doorlopende leerlijn, maar kan ook als incidenteel project worden ingezet.

 

Partners

Door ondersteuning van overheden en fondsen kan het basisprogramma van geRAAKt! de komende jaren draaien op basisscholen in Den Haag en omstreken. Maar de ambities van ADO Den Haag in de Maatschappij en Holland Dance Festival zijn groter dan wat er nu al gerealiseerd en mogelijk is. Beide organisaties willen onder meer:

  • het programma geRAAKt! langdurig in de markt kunnen zetten, om zo steeds nieuwe generaties in beweging te brengen;
  • naast het prachtige (print) lesmateriaal dat nu al voorhanden is ook digitale lesmiddelen (zoals onder meer een app) kunnen ontwikkelen;
  • met geRAAKt! een inspiratie zijn voor én een format bieden aan andere steden in Nederland en in de toekomst misschien zelfs daarbuiten.

 

Om deze ideeën en dromen mogelijk te maken zijn ADO Den Haag in de Maatschappij en Holland Dance Festival op zoek naar partners die zich, net als zij, zorgen maken over het huidige gebrek onder beweging onder kinderen, en die net zo enthousiast zijn over dit bijzondere project als wij bij Culturele Business Case dat zijn.

geRAAKt!

Inspiratie

Gezondheid, sport en cultuur – bezorgdheid om toenemende bewegingsarmoede bij kinderen, talentontwikkeling

 

Resultaat:

10.000 extra bewegende kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar, in de komende vier jaar

 

Eigenaar

Astrid van Leeuwen, Holland Dance

 

MAAKelaar

Marij Reijnen, Rabobank Regio Den Haag

 

Partners:

Samenwerkingspartner:
ADO Den Haag in de Maatschappij

 

Ontwikkeld in samenwerking met:
Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) van GGD Haaglanden, Lekker Fit! en Kenmerk Educatief

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Den Haag, The Art of Impact en Fonds 1818

 

Planning:

Pilots en inhoudelijke ontwikkeling: 2016 en 2017
Officiële start: april 2018

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie Deze melding verbergen